Тврђава Фетислам у Кладову

О тврђави Фетислам

Западно од Кладова, на обали Дунава, налази се тврђава Фетислам коју су подигли су Турци Османлије, по заповести Сулејмана Величанственог. Назив Фетислам потиче из турског језика и у преводу значи „капије ислама“.

Тврђаву чине две засебне целине, данас познате као Мали и Велики град, које су настале у различитим периодима. Прво је сазидан Мали град 1524. године, као полазиште за отоманско освајање суседних мађарских градова Северина и Ердеља и инвазије на Трансилванију. Два века касније, у време османско – хабзбуршких ратова, око постојеће тврђаве подигнут је и Велики град са шест бастиона. Бедеми Великог града додатно су ојачани око 1818. за време султана Махмуда II, када Турци други пут освајају Фетислам и у њиховим рукама је све до 1867. године, када је са још шест градова предата кнезу Михаилу Обреновићу. Датум предаје кључева, 26. април, обележава се као Дан општине Кладово.

Пројекат обнове

За ову тврђаву, која је 1979. године проглашена за споменик културе од великог значаја, заинтересовала се и стручна и домаћа јавност. Пут обнове тврђаве Фетислам трајао је 13 година и обухватао је више фаза. Европска унија, у оквиру Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Румунија – Србија, суфинансирала је изградњу центра за посетиоце. Укупан буџет пројекта износио је 2,3 милиона евра, а донација ЕУ била је нешто више од милион евра.

Тврђава је у потпуности обновљена кроз пројекат „ЕУ за тебе – за културно наслеђе и туризам“. Европска унија и Влада Савезене Републике Немачке уложиле су више од 1.300.000 евра у реконструкцију Варош капије и пратећих казамата, улаза у Мали град и летњу позорницу на Фетисламу. Обновљена тврђава свечано је отворена за посетиоце 26. априла 2023, на Дан Општине Кладово.

Панорама – Тврђава Фетислам

Видео

Корисни линкови